Denizcinin anasayfası

IMPA Kongresi’nin ardından

IMPA (Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği),1970 yılında Almanya’nın Kiel kentinde 5 kıtadan kılavuz kaptan birliklerinin bir araya gelmesi ile kuruldu.

Günümüzde 53 ülkeden kılavuzluk teşkilatı üyesi ile 8200’ün üzerinde kılavuz kaptanı kapsamaktadır. IMPA’nın ülkemizden üyesi Deniz Kılavuzluk Anonim Şirketi’dir.

IMPA, tüm üyelerinin katılımı ile dünyanın değişik ülkelerinde her iki yılda bir uluslararası kongreler düzenlemekte ve dünyanın dört bir yanından kılavuz kaptanları bu kongrelerde bir araya getirerek kılavuzluk mesleği ile ilgili tecrübelerin paylaşılması ve kılavuz kaptanlık mesleği nin gelişimine yönelik yeni uygulama ve politikaları belirlemektedir. 2004 yılındaki 17’nci IMPA kongresi ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenmiştir. Bu yıl ise IMPA’nın 26’ncı kongresi, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 21-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

26’ncı IMPA kongresine, ülkemizden,aynı zamanda IMPA Advisor Comittee’de görevli olan Ankaş Kılavuz Kaptanı Nildeniz Sütçü Şen ve Ankaş Kılavuz Kaptanı Sedat Perişanoğlu katılım gösterdi. Yeni teknolojiler, kılavuzluğun çevreye etkisi, IMO’da görüşülmekte olan kılavuz kaptan transfer emniyeti ile ilgili SOLAS kural güncellemeleri dahil farklı konu başlıklarının ele alındığı beş gün süren kongrede, katılımcıların yaptığı konuşmalar ve sunumların özeti şu şekildedir.

Delmar Safety

Ev sahibi olarak Hollanda Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkanı Kapt. Williem Bentinck, yaptığı açılış konuşmasında toplam Hollanda’da 487 kılavuz kaptanın görev yaptığını, kılavuz kaptan transferleri için bir adet pilot helikopteri ve bir adet pilot gemisinin kullanıldığını belirtti. Kapt. Bentinck ayrıca Hollanda bayraklı gemilerin ve denizci öğrenci sayılarının azaldığına dikkat çekti.

KAPT. WILLIEM BENTINCK

 

Ardından IMPA Başkanı Kapt. Simon Pelletier konuşmasında, yapılan kongrenin beş kıtadan katılımcıların bilgilerini, tecrübelerini ve uzmanlıklarını paylaşmak üzere bir araya gelebilmesinin öneminin altını çizdi.

Kapt. Pelletier dünya genelinde yılda 1.500.000 geminin kılavuzlandığını ekleyerek kongrenin konu başlıklarının açıkladı.

KAPT. SIMON PELLETIER

 

  • Görev başındaki kılavuz kaptanların emniyetleri,
  • Küresel ölçekte çevrenin korunması ile ilgili alınan kararlar ve uygulamaların gelecekte kılavuzluğa etkileri,
  • Yeni teknolojilerin değerlendirilmesi.

2022 yılında yapılan son kongreden bu tarafa gerçekleşen çalışmaların değerlendirmesini yapan Kapt. Pelletier konuşmasını ev sahibi ülkenin delegasyonuna teşekkür ederek tamamladı.

IMO Genel Sekreteri

01 Ocak 2024 tarihi itibari ile göreve başlayan IMO Genel Sekreteri Arsenio Dominguez’in video mesajı yayınlandı. IMO Genel Sekreteri kılavuz mesleğinin denizcilik sektöründe çok önemli bir konumda olduğunu ve IMO’nun kılavuzluk mesleği ve kılavuz kaptanların her yönden gelişimlerini desteklediklerini belirtti.

ARSENIO DOMINGUEZ

 

ICS (International Chamber of Shipping) Genel Sekreteri Guy Platten konuşmasında “sıfır emisyon” hedefi ile çıkılan yolda ICS tarafından gemilerin teşvik edileceğini, sıfır emisyon ile çalışan gemiler için gösterilen çabaların sektör tarafından ödüllendirilmesi gerektiğinin, bu bağlamda Uluslararası Denizcilik Sürdürülebilirlik Fonu (International Maritime Sustainability Fund-IMSF) tarafından ihtiyaç duyulan teşviklerin, emisyonun azaltılmasında kullanılmak üzere sağlanacağını belirtti. 2025 yılında sıfır emisyon ile ilgili yeni kuralların geleceğini ekledi. Sektördeki dijitalleşmenin değerlendirmesini yaparak konuşmasını tamamladı.

 

International Association of Independent Tanker Owners  (INTERTANKO) Managing Director

Katharına Stanzei konuşmasında yılda 350 milyon ton akaryakıtın gemiler tarafından taşındığını belirtti. Bu büyüklükteki tehlikeli yükün taşınmasında emniyetin önemini ve kılavuzluk hizmetinin emniyeti arttırmada vazgeçilemez bir unsur olduğunun altını çizdi. INTERTANKO olarak Tanker operatörlerini, gemilerinde her fırsatta kılavuzluk hizmeti almaları yönünde teşvik ettiklerini söyledi.

Stanzei emniyet anlayışının kültürlere ve milletlere göre değişiklik gösterebildiğini, tankercilik ile ilgili eğitimlerin artarak devam edeceğini ve gemilerde kullanılan alternatif yakıtların daha tehlikeli olabileceği için bu yönde ilave eğitim ihtiyacı olacağının belirterek konuşmasını tamamladı.

IHMA (International Harbour Masters Associatıon) President Capt. Paul Oregan konuşmasında IMPA ve IHMA kuruluşlarının iş birliği içinde çalıştığı birçok konu ve yönetmelikler olduğundan bahsetti. IHMA’nın sorumlu olduğu konuların aşağıdaki gibi olduğunu söyledi.

KAPT. PAUL OREGAN
  • Limanların güvenliği
  • Ulusal mevzuat ve yerel düzenlemeler tarafından verilen denetim yetkileri
  • Limanın kılavuz kaptanlık hizmeti ihtiyaçları
  • Limanların gemi trafik hizmetleri (vts) ihtiyacı
  • Limanların acil durum planları
  • Limanların çevre kirliliğine karşı korunması

CIRM (COMITE INTERNATIONAL RADIO MARITIME)

Genel Sekreteri Richard Doherty kuruluşlarına 112 adet şirketin üye olduğunu söyledi. S100 olarak adlandırılan yeni nesil ECDIS’lerin 01.01.2029’dan itibaren zorunlu olacağını söyledi. Yeni nesil ECDIS’e getirilecek yenilikler arasında, yüzey akıntılarının haritalara eklenmesi olacağını söyledi.

Batimetrelerin sürekli olarak güncelleneceği ve medcezire göre değişen derinliklerin sisteme girileceği gibi yenilikler olacağını söyledi. Soru cevap bölümünde katılımcılar, navigasyon cihazlarının kullanımının, modellere göre değişiklik göstermesinin zorluklarından bahsettiler.


                                                      (  MATTHEW WILLIAMS )

 

IMPA Genel Sekreteri Matthew Williams, IMPA’nın 2023 yılı finansal tablolarını açıkladı. Finansal tabloların İngiliz muhasebe hesabına göre yapıldığını ve denetçiler tarafından onaylandığını söyledi. Sn. Williams, finansal tabloları açıkladıktan sonra kılavuz kaptan eğitimlerinin ISM mevzuatına dahil edilebileceği ile ilgili görüş bildirdi. Konuşmasının sonunda 19.04.2024 tarihinde, Fransa kılavuzluk birliğinden Andre Gailard ve İngiltere kılavuzluk birliğinden Paul Schoneveld yeni Başkan Yardımcıları olarak göreve başladığını belirtti.

(KAPT. JOHN PEARN)

 

IMPA Advisor Kapt. John Pearn sunumunda, kılavuz kaptan transfer emniyeti üzerinde durdu ve güncellenecek olan kılavuz kaptan transferi posteri ile ilgili bilgiler verdi. Güncel posterde mevcut postere ek olarak, güvertede kılavuz kaptanı karşılayacak olan zabitin görevleri yer almaktadır.

Ayrıca transfer esnasında kılavuz kaptanların baret kullanılmasının önemine değindi. Panama kanalında bir kılavuz kaptanın geçirdiği kazada baret kullanıyor olmasının hayatını kurtardığını söyledi.

Yaşanan kazada çarmıhtan düşen ve gemi ile pilot botu arasında kalan kılavuz kaptan, pilot botunun altına doğru sürüklenmiş, botun pervanesi kılavuz kaptanın başına çarpmış, baret sayesinde kılavuz kaptan kazadan yaralanmadan kurtulmuştur.

Southhampton Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Nicola Symonds sunumunda pilot çarmıhının bağlanma metodları ile ilgili laboratuvar ortamında yapılan testlerden bahsetti. Çarmıhın yapımında kullanılan malzemelerin testlerden geçtiğini anlattı.

MAIIF (Marine Accident Investigations Internatıonal Forum) temsilcisi Lianne Van Der Veen

Uluslararası deniz kazaları araştırma komisyonunun, deniz kazalarında kök nedenlerinin araştırılmasının önemini vurguladı. Seyir halindeki gemilerde oluşan yaralanmalı kazalara nasıl müdahale ettiğinden bahsetti. Kuruluşun 1992 yılında kurulduğunu, 50 adet devletin üye olduğunu söyledi.

CHIRP Temsilcisi Kapt. Arıe Palmers pilot çarmıhlarının ve gemi eksiklerinin raporlanması ile ilgili sunum yaptı. www.chırp.co.uk sitesinden gemi raporlanması yapılabileceğini anlattı. Raporlamaların Solas Chapter 23.2.1 e uygun olarak yapılması gerektiğini söyledi.

(KAPT. ARIE PALMIERS)

 

INAMPA (Endonezya Kılavuz Kaptanlar Birliği) Başkanı Pasoroan Herman Harıanja konuşmasında dünya yük taşımacılığının %85’nin gemilerle sağlandığını söyledi. Liman seçimlerinde armatörlerin ve yük sahiplerinin dikkat ettikleri hususların başında, limanların stratejik yerde olması, güvenli liman olması ve fiyatların uygun olması geldiğini söyledi. Kılavuzluğun rekabet ve ticari baskıyla tehlikeye atılmaması gerektiğini belirtti. 2026 yılı IMPA kongresinin Endenozya’nın Bali şehrinde yapılacağını ekledi ve organizasyon için hazırlıkların başladığını bildirdi. Endonezya Hollanda Büyükelçisi de bu oturuma katılarak konuşma yaptı. Ülkesinde yapılacak olan kongreyi heyecanla beklediklerini söyledi.

American Pilots Association Executive Director Clay Diamond Amerika Birleşik Devletlerinde kılavuzluğun rekabete kapalı olduğunu, rekabet olduğu takdirde, bunun gemilerin emniyetle yanaştırılmasına tehdit olabileceğini söyledi.Kılavuzluğun 24 bölgede eyalet yönetimine bağlıyken, göller bölgesindeki kılavuzluğun federal hükümete bağlı olduğunu belirtti.

Eyalet yönetiminin zorunlu kılavuzluk kurallarını, bölgede hizmet verecek kılavuz kaptan sayısını ve kılavuz kaptan maaşlarını belirlediğini, federal hükümetin ise kılavuz kaptanlık yasasını, seyir yardımcılarının yönetimini sağladığını anlattı.

IMPA Başkanı Capt. Simon Pelletieri, Ankaş Kılavuz Kaptan Nildeniz Sütçü Şen ve Ankaş Kılavuz Kaptan Sedat Perişanoğlu

 

EMPA Başkanı Erık Dalege ve Ankaş Kılavuz Kaptan Sedat Perişanoğlu
25 Nisan Avusturalya ve Yeni Zelanda Anzak Gününde, Avusturalya, Yeni Zelanda ve Türk Pilotları ile bir arada